Η παρουσίαση της λειτουργίας και των εφαρμογών του φασματοφωτόμετρου του ΟΔΥΣΣΕΑΣ στη Βραδιά Ερευνητή 2019

Η παρουσίαση της λειτουργίας και των εφαρμογών του φασματοφωτόμετρου του ΟΔΥΣΣΕΑΣ στη Βραδιά Ερευνητή 2019

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φιλοξένησε την «Βραδιά του Ερευνητή», η οποία διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, έχοντας ως στόχο να φέρει κοντά το ευρύ κοινό με τους ερευνητές και την επιστημονική κοινότητα. Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς μέσα σε 5 ώρες την επισκέφτηκαν περισσότερα από 4.500 άτομα.

Παρουσιάστηκαν δραστηριότητες στα πλαίσια του ΟΔΥΣΣΕΑΣ σχετικά με τη χρήση και τις εφαρμογές του φασματοφωτόμετρου από την ερευνητική ομάδα του Δρ. Ι. Μανάκου, του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), η οποία ειδικεύεται στην Τηλεπισκόπηση. Το νεοαποκτειθέν φασματοφωτόμετρο, που αγοράστηκε στα πλαίσια του έργου, παρουσιάστηκε στους επισκέπτες, ενώ  δόθηκαν λεπτομερείς περιγραφές για τις αρχές λειτουργίας του και τις δυνατότητες του εξοπλισμού σε διάφορές εφαρμογές. 

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε επί τόπου με ταυτόχρονη παρουσίαση σε οθόνη  η λήψη φασματικών εικόνων από φυτά. Αντίστοιχα, στα πειράματα που σχεδιάστηκαν μαζί με την ερευνητική ομάδα του Δρ. Π. Μαδέση από το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ λαμβάνονται φασματικές εικόνες από το φυτό Arabidopsis.  Η ομάδα του Δρ. Μαδέση κατέχει αναγνωρισμένη τεχνογνωσία σε, -ομικές τεχνολογίες, καθώς επίσης και στην βιοπληροφορική ανάλυση, η οποία έχει ως σκοπό τη κατανόηση βιοσυνθετικών μονοπατιών και γενετικών ρυθμιστικών δικτύων σχετικά με την απόκριση των φυτών σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις. Οι δύο ερευνητικές ομάδες πραγματοποιούν παράλληλα διαφορετικά είδη μετρήσεων στο φυτό, ενώ με τη λήξη των πειραμάτων θα πραγματοποιηθεί ανάλυση των δεδομένων και  συσχετισμός των ευρημάτων.