Η ανάγκη για ανάπτυξη νέων ολοκληρωμένων προϊόντων και προσφερόμενων υπηρεσιών, ανταγωνιστικών στις διεθνείς αγορές, είναι πλέον έκδηλη σε όλους τους παραγωγικούς τομείς, λόγω α) των ειδικών περιβαλλοντικών και σύνθετων λειτουργικών απαιτήσεων (π.χ. πράσινη επισήμανση, ανακύκλωση υλικών κλπ.), β) των νέων αναγκών της κοινωνίας σε νέα πεδία εφαρμογών με έμφαση σε ολοένα πιο φιλικά και με κοινωνική ευθύνη προϊόντα, γ) των εξειδικευμένων και εξατομικευμένων καταναλωτικών αναγκών (π.χ. διατροφή, ιατρική περίθαλψη) αλλά και της προϊούσας γήρανσης του πληθυσμού. Άλλωστε οι ανάγκες αυτές αποτελούν αφενός το εφαλτήριο αφενός για τη μετάβαση της βιομηχανίας στο πλαίσιο «Factory of The Future (Εργοστάσιο του Μέλλοντος)» και αφετέρου για τη βελτίωση των υφιστάμενων υπηρεσιών και προϊόντων με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Είναι κοινή παραδοχή ότι τα ευφυή και αυτοματοποιημένα συστήματα, αλλά και η έξυπνη διαχείριση δεδομένων αποτελούν το κλειδί για ένα βιώσιμο μέλλον αλλά και τη σύγκλιση του ψηφιακού κόσμου με τον πραγματικό.
Επιπλέον, οι τεχνολογικές εξελίξεις στη φάση της προτυποποίησης με τη σχεδίαση και προσομοίωση ψηφιακών μοντέλων προϊόντων, καθώς και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών και διεργασιών σε όλα τα στάδια παραγωγής δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη βέλτιστη και έξυπνη σχεδίαση και ανάπτυξή τους προσαρμοσμένα στις εκάστοτε ατομικές ανάγκες και επιθυμίες των τελικών χρηστών. Παράλληλα, η εξέλιξη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής εξασφαλίζει την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ομαλής ροής διεργασιών που μειώνουν τις χρονικές καθυστερήσεις επιτρέποντας τη δημιουργία «έξυπνων» προϊόντων και αυτοματοποιημένων διαδικασιών. Επίσης, η μετάβαση αυτή υποστηρίζεται και από την υιοθέτηση σύγχρονων συνεργατικών ρομποτικών συστημάτων, συστημάτων κατασκευής με προσθήκη υλικού, αλλά και υιοθέτησης καινοτόμων υλικών (σύνθετα υλικά, γραφένιο, νανοτεχνολογία) σε διάφορους τομείς.
Λαμβανομένων υπόψη όλων των παραπάνω τάσεων που τείνουν να κυριαρχήσουν τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, στην προσπάθεια προς τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους σχετικά «διστακτικούς χρήστες» του παραδείγματος «Εργοστάσιο του Μέλλοντος». Αυτό συμβαίνει γιατί η χώρα μας διαθέτει σήμερα έναν από τους μικρότερους δείκτες ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, γεγονός που καταδεικνύει την μεγάλη απόσταση που έχει να διανύσει η χώρα μας στο άμεσο μέλλον. Οι νέες τεχνολογίες, τα ευφυή συστήματα, οι καινοτόμες πρακτικές, οι έξυπνες υποδομές και ο προηγμένος υλικοτεχνικός εξοπλισμός αποτελούν τη νέα πραγματικότητα τόσο προς την κοινωνικοοικονομική εξέλιξη όσο και προς την απρόσκοπτη ανάδειξη της επιχειρηματικότητας με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής.
Σε αυτό το πλαίσιο, αντικείμενο του προτεινόμενου έργου αποτελεί η υλοποίηση μιας σύγχρονης και ψηφιακής υποδομής ευφυούς αυτοματοποίησης (intelligent automation) παραγωγής στο ΕΚΕΤΑ αξιοποιώντας στο έπακρο την υπάρχουσα τεχνογνωσία και τις διαθέσιμες υποδομές. Η συγκεκριμένη υποδομή ΟΔΥΣΣΕΑΣ θα είναι σε θέση να λειτουργεί ως ένα έξυπνο οικοσύστημα για τη βέλτιστη σχεδίαση και ανάπτυξη ολοκληρωμένων προϊόντων και αυτοματοποιημένων διεργασιών, με απώτερο σκοπό την ομαλή μετάβαση των ερευνητικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων των συνεργαζόμενων ινστιτούτων του ΕΚΕΤΑ στο νέο σύγχρονο τεχνολογικό πλαίσιο του «Εργοστασίου του Μέλλοντος», προς όφελος καταρχήν των συνεργαζόμενων φορέων του κέντρου (π.χ. δημόσιος τομέας, επιχειρήσεις, βιομηχανία, κλπ.) στην Ελλάδα και διεθνώς και κατ’ επέκτασιν όλου του κοινωνικού συνόλου, δεδομένου ότι τα προϊόντα και τα ερευνητικά αποτελέσματα του έργου πρόκειται να «περάσουν» στην αγορά μέσω γραμμών παραγωγής.