Ορίζοντας με έναν γενικευμένο τρόπο, ο απώτερος στόχος της δημιουργίας του έργου ΟΔΥΣΣΕΑΣ είναι η μελέτη, ανάπτυξη, και η αξιολόγηση των σύγχρονων μεθόδων ψηφιοποίησης και παραγωγής προϊόντων, της ενιαίας διαχείρισης πληροφορίας, των συστημάτων παρακολούθησης, ελέγχου και προσαρμογής των ενιαίων μέσων διαχείρισης των σύγχρονων μονάδων παραγωγής, τον καθορισμό των μέσων ευελιξίας και την αυτοματοποίηση των γραμμών παραγωγής στα πλαίσια της υλοποίησης και υιοθέτησης των μέσων που θα οδηγήσουν την ελληνική βιομηχανία στο «Εργοστάσιο του Μέλλοντος». Οι στόχοι κάθε επιμέρους συνεργάτη είναι:
ΙΝΕΒ:
Το ΙΝΕΒ θα επεκτείνει την υπάρχουσα υποδομή του και θα αναβαθμίσει τον τεχνολογικό εξοπλισμό του μέσω:
- της ανάπτυξης μεθόδων προσομοίωσης μικροπεριβάλλοντος και ανάλυσης βιο-μορίων.
- της ανάπτυξης μεθόδων ανάλυσης βιο-μορίων και δημιουργίας νέων ex-vivo μικρο-περιβαλλόντων.
- της υλοποίησης προσαρμοστικών πλατφόρμων ανάλυσης δεδομένων από την υγεία και τα τρόφιμα υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο κρίσιμες μονάδες της σύγχρονης παραγωγής.
- της ανάπτυξης μεθόδων ανακατασκευής και 3Δ εκτύπωσης βιολογικών μερών.
ΙΠΤΗΛ:
Το ΙΠΤΗΛ θα επεκτείνει την υφιστάμενη σχετική υποδομή του με την υλοποίηση ενός συνδεδεμένου σύγχρονου εργαστηρίου 3Δ ανακατασκευής με οπτικά μέσα για την άμεση ψηφιοποίηση αντικειμένων, το οποίο θα είναι απευθείας συνδεδεμένο με ένα εργαστήριο 3Δ εκτύπωσης εφοδιασμένο με την πλειοψηφία των τεχνολογιών 3Δ εκτύπωσης. Το εργαστήριο αυτό, που θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί στα πλαίσια του προτεινόμενου έργου, θα παρέχει τη δυνατότητα στο Ινστιτούτο να αποκτήσει σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα στον κεφαλαιώδους σημασίας και υψηλής προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα των εργοστασίων του μέλλοντος με την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων αυτοματοποίησης στην παραγωγική διαδικασία εξέτασης/καθορισμού στρατηγικών βελτιστοποίησης των συστημάτων παραγωγής στη σύγχρονη βιομηχανία. Οι βασικές δράσεις για την επίτευξη της αποτελεσματικής λειτουργίας κι εκμετάλλευσης του καινοτόμου ψηφιακού εργαστηρίου σύγχρονης παραγωγής, όπως προτείνονται στο παρόν έργο είναι οι εξής:
- ανάπτυξη εργαλείων συλλογής δεδομένων και σχεδιασμός και υλοποίηση ενιαίας διατομεακής γνωσιακής βάσης για την υποστήριξη εφαρμογών προσομοίωσης και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων.
- μελέτη αναγκών και ανάπτυξη εργαστηρίου 3Δ ανακατασκευής για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
- μελέτη αναγκών και ανάπτυξη εργαστηρίου ταχείας σχεδίασης και ανάπτυξης διατάξεων αυτοματισμού με χρήση ευφυούς 3Δ εκτύπωσης.
- ανάπτυξη πλατφόρμας συλλογής και διαχείρισης 3Δ αντικειμένων για τρισδιάστατη εκτύπωση. Ενσωμάτωση μηχανισμών βελτιστοποίησης ευφυούς 3Δ εκτύπωσης και εφαρμογή μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης για τη λήψη αποφάσεων επί των κομβικών σημείων της διεργασίας ανάπτυξης ολοκληρωμένων προϊόντων.
ΙΜΕΤ:
Το ΙΜΕΤ θα επεκτείνει την υπάρχουσα υποδομή του και θα αναβαθμίσει τον τεχνολογικό εξοπλισμό του μέσω:
- της δημιουργίας ενός εργαστηρίου ψηφιακής κατασκευής προϊόντων που θα υποστηρίζεται από μία πλατφόρμα ευφυούς σχεδίασης τμημάτων οχημάτων και εργαλείων για τα αυτοκινούμενα οχήματα.
- της ανάπτυξης ευφυών υποδομών για τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics.
- της ανάπτυξης ολοκληρωμένης πλατφόρμας συντονισμού μεταφοράς και δρομολόγησης «ευφυών αγαθών».
- της ανάπτυξης πλατφόρμας προσομοίωσης διεργασιών παραγωγής
- της ανάπτυξης εργαλείων για τον έλεγχο των διεργασιών και την παρακολούθηση της παραγωγής.